Yazlık Çiçeklerin Yetiştirilmesi

Mevsimlik olarak yetiştirilen çiçekler hem gönlümüze hem de çevremize güzellik katar. Mevsimlik olarak yetiştirilecek olan çiçeklerin ilk olarak nasıl yetiştirilmesi gerektiğini ve bakımlarının nasıl olması gerektiğine dair bilgi sahibi olmamız gerekiyor.
Güneş ışınlarına dayanıklı olan çiçekler yani yazlık olarak nitelendirilen çiçekler şu şekilde sıralanabilirler:

Kadife türleri: Bol güneş seven ve güneş ışınlarına karşı dayanıklı olan bu tür mevsimlik olarak yetiştirilebilecek bir çiçek türüdür. Kadife türlerin kendine has çok hoş kokusu vardır. Eğer çiçeklerden solan kısımlar olursa bu kısımların kesilmesi çiçeklenmeyi arttırmaktadır. Kasım ayının ortalarına kadar gayet rahatlıkla yetiştirebileceğiniz nadide çiçeklerdendir.

Yıldız çiçekleri: Yıldız çiçekleri havalar ısınmadan dışarı çıkmazlar. Güneşi ve sıcak havayı çok seven yapıları vardır. Yumru köke sahiptirler. Kasım ayının ortalarında yumru köklerçıkarılıp nisan ayına kadar saklanması gerekir. Eğer bu işlem yapılmazsa kökler donar. Saklanan yumrular nisan ayında birbirinden ayrılarak tekrar dikimi yapılmalıdır.
Zinya: Haziran başlarından ekim ayının sonuna kadar sürekli olarak çiçek veren güzel bir bitkidir. Suyu seven bir yapısı vardır. 30 cm. ile 80 cm arasında boyları vardır. Yalınkat ve katmerli türleri de güzel görünümlü türlerindendir.
Karanfil türleri:Bütün karanfil türleri çok yıllık çiçeklerdir. Mayıs ayı ile kasım ayı arasında çiçeklenme özelliği olan bir bitki türüdür. Yalınkat ve katmerli türleri de vardır. Bazı renklerinin çok güzel kokusu vardır. Katmerli karanfiller çok gösterişlidir.

Alisyum: Alisyumlar en güzel bahçe bitkilerinden ve yayılıcı özelliği ile de göz dolduran bir bitkidir. Özellikle beyaz renkli alisyumlar ciddi bir hızla yayılır. Kendinden uzun bitkilerle kullanılırsa çok güzel olur. Alisyumların beyaz renklileri çok güzel kokuludur. Grup olarak dikildiği takdirde kokuları hemen fark edilir ve kokunun yayılması da hızlanır. Zemini çok kısa sürede örtebilen bir birki türüdür. Tohum döker , ancak bazı bölgelerimizde tohumların çiçeklenmesi mayıs sonunu bulmaktadır. Fide alıp dikmek daha iyi bir seçimdir.

Gazanya: Yazlık olarak dikilebilecek çok hoş çiçeklerdendir. Sabah güneş görünce açar güneş gittiğinde çiçeklerini kapatma özelliğine sahiptir. Ülkemizde genelde Ekim ortalarına kadar yaşar.

İpek çiçeği (kedi tırnağı): En çok sevilen çiçeklerden birisi olma özelliğini taşır. Çiçekleri gündüz açıp güneş gidince ölmektedir. Çok ilginç bir metabolizması olan bu çiçeklerde, 1 gün çiçek ömrü vardır. Ertesi gün başka bir çiçek açar böylece yazı geçirmektedir. Ülkemizde ekim ortalarına kadar ancak dayanabilmektedir. Suyu seven bir yapıya sahiptir.

Horoz ibiği:Bu çiçekler haziran ortası ile eylül sonu arasında yaşayabilmektedir. Bir tek çiçek açar ve bu çiçeği büyütür çiçek büyüdükçe rengi bozulur. Eylül ayının ortalarında tohum yapar ve sonrasında ölür.

Mine ve yayılıcı mineler: Normal mineler biraz nazlı çiçeklerdir açtığı zaman çok güzel olurlar ancak mantar hastalığı en büyük düşmanlarıdır. Genellikle mevsimi bitmeden çabuk hastalanır ve ölürler. Yayılıcı mineler ise harika çiçeklerdir güneşi ve suyu çok seven yapıya sahiptirler. Yayılıcı ve sarkıcıdırlar. Aslında çok yıllık bitkiler olmalarına rağmen ülkemizde kar yağana kadar yaşar ve kışın ölmektedirler.
Sanvitalia: Harika bir yer örtücü bitkidir. Diğer bitkilere nazaran daha pahalı olduklarından pek bilinmemektedirler. Sarı çiçeklerini hiç esirgemezler her tarafa yayılır ve sürekli minik sarı çiçeklerini açarlar. Ülkemizde kar yağışlarına kadar hayatta kalırlar.

Ortancalar :Bu harika bitki gölgelerin en güzel çiçeklerindendir. Oldukça iri çiçekleri her zaman tercih edilen bir türdür. Aslında hava nemi yüksek yerlerin bitkisidir ancak havası kuru bölgelerde dikkat edilmeli ve sadece gölge yerlere dikilmelidir. Normal şartlarda haziran ortasından sonra çiçeklenir ve ağustos ayının sonuna kadar çiçekleri sırayla açar.

Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Hususlar

  • Balkon saksılarında ya da bahçede çiçeklerinizi mutlaka akşamları sulayınız. Akşamdan sulanan bitkiler, serinlikte suyunu alırlar ise sabahtan akşama kadar güneşe ancak karşı durabilirler. Aksi takdirde bozulurlar ve ölürler.
  • Ölü olan ve bozulan çiçekleri kopartınız tohum yapmaya harcayacağı gücü ve besini size yeni çiçekler açmak için kullansın. Bu sayede çiçeklenme fazla olur.
  • Çiçeklerinizi sizin istediğiniz yerlere değil onların istediği yerlere dikmeyi unutmayın. Çiçekleriniz mutluysa size de mutluluk verirler.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.