Kanola Yetiştirmek

KANOLA İÇİN TOPRAK VE İKLİM GEREKLİKLİKLERİ

  • Kanola bitkisi yazlık ve kışlık çeşitleri mevcut olan bir bitkidir.
  • Türkiye'de genel olarak kışlık olan kanola yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kumlu ve hafif toprakların dışında kalan hemen hemen tüm toprak tiplerinde yetişebilen bir türdür. Fakat su tutma kapasitesi yüksek olan ve göllenme özelliği olan topraklarda kanola bitkisi zarar görmektedir.
  • Kanola bitkisinin en iyi yetiştiği toprak türü, derin, humuslu, nötr veya hafif alkali ve hafif asidik topraklardır.
  • 8-10 yaprağı çıkmış ve rozetleşmesini tamamlamış olan kanola bitkisi -15 dereceye kadar dayanıklı bir yapıya sahiptir. Kanola bitkisinin rozetleşmesinin tamamlanması için tavlı bir toprağa ekilmesi gerekmektedir. Sulanma işlemi ile çıkması sağlanmalıdır.
  • Küçük bir tohum türü olan kanola tohumunun rahat çıkışının çimlendikten sonra sağlanabilmesi için, tohum yatağının iyi hazırlanması gerekmektedir. Bu nedenle 1 veya 2 cm derinliğe dikilmesi gerekmektedir.
  • Kanolabitkisinin düzgün çıkışının sağlanabilmesi için, ekim işleminden sonra toprak yapısının düz olması gerekmektedir. Toprağa bastırılması ve merdane ile düzeltilmesi gerekmektedir.


KANOLA BİTKİSİNİN EKİM ZAMANI VE EKİM ŞEKLİ NASIL OLMALIDIR ?

  • Türkiyede orta anadolu bölgesi için kanola ekim zamanı; 1 Eylül ile 15 Ekim arasında olması gerekmektedir.
  • Türkiyede trakya, karadeniz ve marmara bölgesinde kanola ekim zamanı; 15 Eylül ile 30 Ekim arasında olması gerekmektedir.
  • Akdeniz bölgesinde, ege bölgesinde ve güneydoğu anadolu bölgelerinde kanola ekim zamanı; 15 Eklim ile 30 Kasım arasında olması ideal ekim zamanıdır. İklimde olabilecek değişimler sonucu bu tarihler de değişmektedir.
  • Kanola bitkisinde çimlenmenin gerçekleşmesi için en ideal sıcaklık aralığı 10 ile 12 derece arasındadır. Bu sayede rozetleşmesini sağlayan kanola bitkisi kuvvetli bir kök yapısına sahip olacaktır. Kış şartlarına karşı daha dayanıklı bir yapıya sahip olacaktır.
  • Kanola tohumu ekerken, buğday mizberi veya yonca ekim makinası gibi küçük tohum makinası gibi küçük tohumları ekebilen basınçlı veya mekanik mizberlerle yapılması en ideal yöntemdir. Kanola tohumlarının ekim işlemi bittikten sonra silindirleme işlemi ve yapıldığı takdirde suyun dağılımı iyi sağlanmış olacaktır. Bu sayede de çıkış işlemi daha kolay ve sağlıklı olacaktır. Kanola ekiminde iyi ürün alınabilmesi için metrekareye ortalama olarak 60 ile 80 bitki gelecek şekilde ekim işlemi yapılmalıdır. Aynı zamanda 1 dekar alana 400 gram ile 600 gram arasında kanola tohumu ekilmesi uygundur.
  • Kanolaekimi sırasında çok sık ekim yapılmamalıdır. Bunun nedeni ise sık ve yoğun ekim yapıldığında kök gelişimi tam olarak olmayacağından dolayı kış aylarının soğuklarında büyük zararlar görecektir.


KANOLA BİTKİSİNİN BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR ?

  • Kanolabitkisi yabancı ot barındırmaz. Bunun nedeni kanola bitkisi sağlıklı yetiştirildiği takdirde baskın olma özelliğinin olmasıdır.
  • Bazı yabancı otlar hızlı gelişme yeteneğine sahiptir. Özellikle ilk gelişme evresinde yabancı otlar tarlada faydalı alanları kaplayarak kanola bitkisinin gelişmesini engellerler. Yabancı otlar besinlere ortak bir yapı oluşturdukları için kanola bitkisinin verimini ciddi ölçüde düşürmektedirler. Fakat kanola bitkisi 30 ile 40 cm arasında bir yapıya ulaştıkları zaman baskın olurlar ve yabancı ot gelişimini engellerler.
  • Yaban hardalın yoğun olduğu alanlarda kanola bitkisinin dikilmemesi önerilir. Bunun nedeni ise yaban hardalı ile kanolanın aynı familya içerisinde yer almasıdır. Kanolada en zor olan işlem yabancı ot mücadelesidir. Yaban hardalın bulunduğu alana kanola ekildiği takdirde yaban hardalı hasat edilecek kanola bitkisine karışır ve kaliteyi ciddi ölçüde bozar.
  • Göllenmelere karşı oldukça hassas olan kanolanın taban suyu yüksekliği fazla olan alanlara ekilmemesi gerekmektedir. Eğer taban suyu yüksekliğinin fazla olan tarlaya kanola ekimi yapılıyorsa yağışlı havalarda su tarladan tahliye edilmelidir.

KANOLA BİTKİSİNDE GÜBRELEME NASIL YAPILMALIDIR ?

İlk Gübreleme;
Kanola bitkisinde ilk gübreleme tohumların ekim öncesi SpeedEx Smart organomineralli tohum gübresi ile gübrelenmesi gerekmektedir. 20 kg tohuma yaklaşık olarak 800 gram ( 1 kutu ) gelecek şekilde hafif nemlendirilerek kaplanır. Daha sonra ekim işlemine geçilir.

İkinci Gübreleme;
İkinci gübreleme işlemi kanola bitkisinde kışa girmeden önce, kanolada 8 ile 10 yapraklı dönemlerde Canola Power isimli azotlu organomineralli gübre ile yapılmalıdır. Canola Power sıvı bir gübredir. Bu gübreleme işlemi bitkiyi besler ve kışa karşı dayanıklı olmasını sağlar. Kış aylarında olan donmalara karşı Canola Power gübresi kanolayı korur. Ayrıca Canola Power streç görevi de görerek bitkiyi sarar ve korur.
 
Üçüncü Gübreleme;
Erken ilkbahar sapa kalma döneminde kanola bitkisine, uygulanan dekara ve toprağın fiziki ve kimyasal yapısına göre 25 ile 40 kg arasında Amonyum Sülfat uygulaması yapılması gerekmektedir.

Dördüncü Gübreleme;
Kanola bitkisinde çiçeklerin %80 civarının dökülmesinin gerçekleşmesinin ardından yine dekar başına 25 ile 30 kg amonyum sülfat kullanılması uygundur. Dört aşamada uyguladığımız bu gübreleme programı tamamen analizlere dayanan ve bilimsel bir gübreleme programıdır. Bu programın tamamen uygulanması halinde verimde artış görülecektir. Bu artış %30 ile %40 arasında olmaktadır.

KANOLA BİTKİSİNDE GÖRÜLEN HASTALIKLAR VE ZARARLILAR NELERDİR ?

  • Yaprak biti, toprak piresi, sap hortumböceği, toprak salyangozu kanola bitkisinde görülen ve en önemli zararlılardır.
  • Lahana kelebeği, trakya bölgesinde görülen önemli zararlılardandır.
  • Bahsi geçen zararlılar kanola bitkisinin saplarında özsuyu emerek yaprakta beyazlamaya ve verimde büyük düşüşe neden olmaktadır.
  • Bu zararlılarla kesinlikle ilaçlı mücadele yapılması gerekir. Kanola bitkisinde görülen önemli hastalıklar kanola kök uru, kurşuni küf, mildiyödür. Özellikle marmara ve trakyada bu hastalıklar sıkça görülmektedir.


KANOLA BİTKİSİNİN HASAT İŞLEMİ VE DEPOLANMASI NASIL YAPILMALIDIR ?

  • Kanola bitkisi havaların güneşli ve yağışlı gitmesine ve çeşidin erkenciliğine bağlı olarak çiçeklenmeden 40 ile 50 gün sonra hasat edilmesi gerekebilir.
  • Kanola bitkilerinin hasat zamanı geldiğinde bitkilerin sap bölümü, yaprak bölümü ve kapsül bölümleri tamamen kurur ve sararır. Eğer kanola bitkisinde tohum kahverengi renge dönüşmüşse hasat zamanı gelmiş demektir.
  • Kanola bitkisinde olgunlaşma süreci aşağıdan yukarı doğru olmaktadır. Eğer tam olgunlaşma beklenirse alt kısımlarda çatlamalar görülebilir. Erken hasatta ise üst kapsüllerde tam olgunlaşma sağlanmayabilir ve verimde kayıp olur.
  • Kanola bitkisinin depolanmasında ise ortamdaki nem oranı %9 u geçmemelidir. Depolarda sıcaklığın ve nemin kontrol altında tutulabilmesi şarttır. Aksi halde kanolada çabuk kızıllaşma ve küflenme meydana gelir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.